Kimchi stoofpotje
Stoofpotjes zijn natuurlijk uitermate geschikt voor de wat koudere dagen, vanwege het verwarmende soepachtige element. Maar dit stoofpotje kan echt het hele jaar door. Het heeft alles wat je zoekt in een stoofpotje en meer.
Wat is kimchi?
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en andere groenten. Het is een van de meest populaire gerechten in Korea en wordt vaak als bijgerecht gegeven of als smaakmaker in andere gerechten gebruikt.
Kimchi wordt gemaakt door kool (voor ons bekend als Chinese kool) en andere groenten zoals wortel, ui en knoflook, te fermenteren met o.a. zout en gochugaru (Koreaans chilipoeder). Het fermentatieproces zorgt voor een unieke smaak die zowel pittig, zout, zoet als zuur tegelijk is.
Waarom is kimchi zo gezond?
Kimchi is gezond omdat het veel voedingsstoffen bevat, zoals vitamine C, vitamine K, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevat kimchi ook probiotica, dat ontstaat tijdens het fermentatieproces. Door al deze voedingsstoffen, wordt het ook wel superfood genoemd. Er wordt dan ook gezegd dat 100 gram kimchi per dag, de kans op kanker en darmproblemen verlagen.
Wat zijn gochugaru en gochujang?
Gochugaru is gedroogde en gemalen rode peper. Het heeft een sterke, pikante smaak met een vleugje rook. Gochugaru wordt vaak gebruikt in kimchi, bibimbap, en andere Koreaanse gerechten.
Gochujang is een gefermenteerde rode peperpasta. Het is gemaakt van gochugaru, sojabonenpasta, rijstmeel, en zout. Gochujang heeft een zoete, pittige, en hartige smaak. Het wordt vaak gebruikt in tteokbokki, bulgogi, en andere Koreaanse gerechten.
Kimchi stoofpotje
Een hartverwarmend stoofpotje met een beetje pit!
- wok of braadpan
- koekenpan
Bouillon
- 2 norivellen
- 1 kippenbouillonblokje
- 500 ml water
Stoofvlees
- 1 ui
- 300 gr kimchi (uit pot of zelfgemaakt)
- 300 gr varkensvlees (naar voorkeur, maar geen spek)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el gochujang
- 2 el sojasaus (Koreaanse of Japanse sojasaus)
- 1 el gochugaru (of tl chilipoeder)
- 1 el rijstazijn
- 1 el kristalsuiker
Topping
- 2 bosuitjes
Rijst
- 300 gr rijst (basmati- of jasmijnrijst)
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, rooster de [wprm-ingredient text=”2 norivellen” uid=”1″] aan beide kanten 30 seconden, voeg [wprm-ingredient text=”1 kippenbouillonblokje” uid=”2″] en [wprm-ingredient text=”500 ml water” uid=”3″] toe. Laat de bouillon 15 min. op laag vuur koken met de deksel op de pan.
Snij [wprm-ingredient text=”1 ui” uid=”5″] in halve ringen. Snij [wprm-ingredient text=”300 gr varkensvlees” uid=”7″] in stukken van ongeveer 2 cm. Laat [wprm-ingredient text=”300 gr kimchi” uid=”6″] uitlekken en vang het vocht op. Snij het groen van [wprm-ingredient text=”2 bosuitjes” uid=”15″] in dunne (schuine) ringetjes en zet aan de kant.
Bak het vlees in een wok (of hapjes/braadpan) met [wprm-ingredient text=”2 el zonnebloemolie” uid=”8″] op middelhoog vuur bruin. Doe hier de ui bij en bak 2 minuten mee. Voeg de kimchi toe en zet na 10 minuten het vuur lager.
Kook [wprm-ingredient text=”300 gr rijst” uid=”17″] volgens de verpakking.
Zeef de norivellen uit de bouillon en voeg toe aan het vlees. Voeg [wprm-ingredient text=”1 el gochujang” uid=”9″], [wprm-ingredient text=”1 el gochugaru” uid=”11″], [wprm-ingredient text=”1 el kristalsuiker” uid=”13″], [wprm-ingredient text=”2 el sojasaus” uid=”10″], [wprm-ingredient text=”1 el rijstazijn” uid=”12″] en het kimchivocht toe aan het vlees. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat nog 15 minuten stoven.
Serveer de rijst met het stoofpotje in voorkeur in diepe borden en bestrooi het geheel met de bosui.
- In plaats van een kippenbouillonblokje kan je natuurlijk ook een zelfgemaakte (kippen)bouillon gebruiken.
- Liever (een keer) vegetarisch? Gebruik een groentebouillonblokje en vervang het varkensvlees met paddenstoelen. Let wel op wat voor kimchi je gebruikt, veel varianten bevatten vis.
Afbeelding van jcomp
Eén reactie
admin
Dit is een test, maar natuurlijk vind ik het 5 sterren waard!