Weekmenu's

Wat is er handig aan een weekmenu?

Ik ben eigenlijk pas begonnen met het maken van weekmenu’s tijdens corona (dat was ook de tijd dat ik mezelf heb leren haken, mijn leuke buurvrouw heb leren kennen en zwanger was van mijn derde dochter – heel interessant). Voor die tijd ging ik eigenlijk dagelijks naar de winkel omdat ik nooit wist waar ik trek in zou hebben en dat ook niet vast wilde leggen.

Nu zijn we 3 jaar verder sinds het begin van al die corona-ellende en heb ik voor mezelf dé manier gevonden om de maaltijden van onze weken te plannen. Hierdoor hebben we veel afwisseling en voor iedereen in het gezin wat lekkers op het menu staan. Al zal je op mijn weekmenu’s weinig aardappel tegenkomen, aangezien mijn lijf hier niet heel gelukkig van wordt (en indirect mijn lieftallige gezin dus ook niet).

Veel goedkoper en minder weggooien

Één van de redenen dat ik ben begonnen met het plannen van onze maaltijden, is dat ik wilde weten of het nou inderdaad veel goedkoper kon. Natuurlijk zijn alle prijzen flink omhoog gegaan in de afgelopen jaren, vooral door verschillende oorlogen en corona, maar zelfs nu lukt het mij nog om 7(!) warme maaltijden op tafel te zetten voor 5 personen (of nou ja, 2 volwassenen, 2 pubers, 1 peuter en een op te warmen lunch voor mijn vent – dus dit vind ik “5 personen”) voor meestal minder dan €70. Omgerekend is dat minder dan €2,30 per persoon per maaltijd. Voor die tijd waren we gemiddeld €25 per dag kwijt

Afbeelding via Freepik

Wij eten graag vlees en vis bij ons thuis en ik ben om zo goedkoop uit te zijn, echt niet veel minder vlees gaan eten. Wel zijn we minder vaak vis gaan eten als avondeten, maar daarom maak ik wat vaker vis voor de lunch in het weekend, om wel meerdere malen per week vis binnen te krijgen. Wel kook ik bijvoorbeeld maar één keer per week “duur” vlees of vis, zoals stoofvlees, biefstuk of verse zalm.

Wat heb ik nodig?

Google Agenda of op papier
Zelf plan ik met mijn gedeelde Google Agenda, zodat ik precies kan zien wie er wel of niet thuis is. Met een gezin van 5, is er altijd wel iemand die later pas komt eten of een keertje niet mee zal eten. Op deze manier kan ik er bijvoorbeeld rekening mee houden of iets wel opgewarmd kan worden in de magnetron of dat we eindelijk een keer paddenstoelen op het menu kunnen zetten omdat de oudste twee meiden niet thuis zijn en die dat niet lekker vinden. Zelf zet ik ze dan ook op een tijdstip (hier hou ik me niet altijd aan), zodat ik bepaalde informatie niet over het hoofd kan zien.

Natuurlijk kan je het ook op papier doen, maar dat werkt voor mij niet. Als je het in je papieren agenda zet, kan je namelijk ook minder makkelijk schuiven met dagen en/of extra informatie toevoegen in je planning. Maar ik snap ook dat zo’n overdreven “geplande toestand” niet voor iedereen is.


Online bestellen of een boodschappenlijstje maken
Zelf laten we altijd de boodschappen bezorgen en maak ik mijn menu vaak na aanleiding van de bonusfolder van de AH. Tegenwoordig hebben meerdere supermarkten goedkope opties om het te laten bezorgen én ze nemen eventueel ook al je statiegeldflesjes en -blikjes mee (die tel ik altijd voor ze, ze hebben het al druk en zwaar zat – een kleine moeite). Maar als je gebonden bent aan een kleiner budget of winkelen gewoon heel fijn vindt, kan je natuurlijk ook alles op papier zetten (of een notitie-app).

(Bij online bestellen moet je wel altijd goed opletten wat de houdbaarheid is van je producten en daar de volgorde van je weekmenu wellicht door aanpassen, anders moet je misschien dingen onnodig weggooien.)

Voorbeeld van een weekmenu

Gemiddeld gezien kook ik elke week 2x vegetarisch of veganistisch, 1x vis, 2x kip en 2x ander vlees. Dit maakt het plannen ook aanzienlijk makkelijker, omdat daardoor niet “per ongeluk” 6x kip eet en 1x vegetarisch.

Maandag: Gado gado (40 minuten)
Lekker veel groenten met een pindasaus en rijst. Lekker makkelijk en vrij snel te maken. Ook doe ik er cassavekroepoek bij, om het iets extra’s te geven maar toch veganistisch te houden.

Dinsdag: Okonomiyaki met gebakken rijst (25 minuten)
Een soort omelet met gebakken rijst waar Uncle Roger trots op zou zijn, dus natuurlijk gemaakt met de overgebleven rijst en spitskool van de dag ervoor.

Woensdag: Vissticks met krieltjes en sperziebonen (30 minuten)
Lekker en makkelijk, groot favoriet bij mijn dochters – mits er mayonaise in huis is natuurlijk.

Donderdag: Kim jabalaya
Rijst met kip, chorizo en paprika. Als ik nog sperziebonen over heb van woensdag (of zelfs nog spitskool van maandag en dinsdag), gaat dat er ook doorheen.

Vrijdag: Noedels met paksoi en biefstuk (15 minuten)
Lekker makkelijk en snel want op vrijdag heb ik eigenlijk nooit zin om uitgebreid te koken.

Zaterdag: Groentensoep met balletjes en brood (30 minuten)
Vrijwel wekelijks hebben wij een soepje met brood of rijst op het menu, omdat het makkelijk is maar ook omdat je er gigantisch veel groenten in kwijt kan.

Zondag: Rijst met kipkluifjes en snijbonen (30 minuten)
Mijn ideale makkelijke weekend maaltijd. De kip heeft dan al een nacht in de marinade gestaan en kan ik zo de oven in gooien. Vaak maak ik extra veel, zodat we ’s middags bij de lunch ook al een beetje kunnen kluiven.

Nadelen van het plannen

Natuurlijk is niet alles even handig aan het plannen van een weekmenu. Als je vaak spontaan de deur uit gaat, is het niet ideaal, tenzij je bijvoorbeeld voor maar 4 dagen per week gerechten plant. Maar ook moet je er wel wat tijd voor uittrekken (in mijn geval is dat zeker niet het geval, want als ik mijn boodschappen in de supermarkt doe, ben ik daar minimaal 20 minuten per keer – maar wellicht in jouw geval wel. Ook kan het goedkoper als je bijvoorbeeld elke keer spontaan kookt met de bijna-over-de-datum-kortingen in de supermarkt of met een TooGoodToGo-box bijvoorbeeld.

Zelf vind ik dat er in onze situatie zeker veel meer voordelen aan vastzitten dan nadelen en vind ik het fijn dat ik niet dagelijks hoef te bedenken wat we “dit keer weer eens moeten eten…”.

Plan jij altijd wat je gaat eten of niet?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *