Boodschappen,  Persoonlijk geratel

Mijn maandelijkse bezoek aan de toko

Mijn wekelijkse boodschappen laat ik bezorgen door die grote “blauwe” keten en daar heb ik geen omkijken meer naar, maar aangezien ik echt dol ben op Aziatisch en Surinaams eten, kan ik daar niet alles vinden wat ik nodig heb. Zo’n maandelijkse struintocht door de toko, daar word ik nou echt heel erg blij van. Niet dat het financieel zo voordelig is (sommige producten zijn echt wel veel goedkoper bij de toko maar ik kan de toko simpelweg niet met één product verlaten – ik noem het ’t “Action-syndroom”), maar ik word zo ontzettend blij van al die producten die ik nog niet ken in de toko.

Dit keer heb ik wat basis ingrediënten meegenomen, maar ook de ingrediënten om een recept te kunnen maken. Ik heb enige tijd dit recept gevonden voor een “spicy shoyu ramen” en ik kan niet wachten tot ik deze kan maken. Nu had ik alleen niet alles daarvoor in huis, zo miste ik nog “doubanjiang” (pittige chilibonen pasta) en waren mijn “la-yu” (Japanse chili olie) en “dashi” (Japanse bouillon van kombu en bonito flakes).

Natuurlijk heb ik naast de ingrediënten voor het ramen recept, ook mijn voorraadkast aangevuld. Ik zal een kleine opsomming maken van de producten die dit keer in m’n mandje lagen (ja een mandje dit keer, geen karretje!).

Gochugaru

Gochujang is een Koreaanse chilipasta die wordt gemaakt van gedroogde en gemalen rode pepers (gochugaru), kleefrijst of rijstmeel, gefermenteerde sojabonen (meju), gerstemoutpoeder (yeotgireum), rijstsiroop en zout. Het is een dikke, plakkerige pasta met een karakteristieke, pittige, zoete en umami-achtige smaak. Gochujang wordt net als gochugaru veel gebruikt in de Koreaanse keuken. Zelf doe ik zelf graag een lepeltje door mijn ramen als ik bijvoorbeeld leftovers opmaak uit de koelkast.

Bonito flakes

Bonito flakes zijn een Japanse smaakmaker die wordt gemaakt van gedroogde en geroosterde bonito (een soort tonijn die veel doorkomt in de Stille Oceaan). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder schilfers, snippers en poeder. Bonito flakes hebben een sterke, hartige smaak en worden vaak gebruikt om rijst, noedels, soepen en salades op smaak te brengen.

Je hebt verschillende soorten bonito flakes, waaronder: katsuobushi (deze vind ik het lekkerste), honbushi (deze zijn sterker van smaak dan katsoubushi), katsuobushi poeder (dit is vergelijkbaar met de gewone katsuobushi maar geeft geen extra textuur aan je maaltijd) en furikake (dit is waarschijnlijk de bekendste vorm in Nederland).

Als je voor de eerste keer bonito flakes gebruikt, gebruik dan niet teveel. Zoals meeste gedroogde vis, heeft dit ook een hele sterke smaak die niet voor iedereen is weggelegd.

Image by wirestock on Freepik

Wasabi

Hier in Nederland kan je vrijwel geen echte wasabi vinden en als je die wel kan vinden, krijg je die hoogstwaarschijnlijk niet op voordat hij niet meer goed is én is hij heel erg duur. Wasabi wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia japonica-plant, die behoort tot de familie van de kruisbloemen. De wortelstam wordt geraspt en vermengd met koud water, waardoor een groene, schuimige pasta ontstaat.

Zelf heb ik eigenlijk altijd een tube met “wasabi” in de koelkast liggen voor op de sushi of bij visgerechten. Maar ook voor in de soep of voor in sauzen. De “wasabi” die ik gebruik (en jij waarschijnlijk ook) is in de basis gemaakt van mierikswortel met mosterd en groene kleurstof.

Image by jcomp on Freepik

Soja saus en tamari

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Het is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken en wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten, zoals sushi, sashimi, noedels en stoofschotels.

Je hebt verschillende soorten sojasaus: lichte sojasaus (de meest voorkomende variant, licht en zout), donkere sojasaus (deze sojasaus is sterker en heeft een meer uitgesproken smaak), tamari (een glutenvrije sojasaus, gemaakt zonder graan) en ketjap (een Indonesische sojasaus met meer ingrediënten en kan je weer in 4 andere soorten onderverdelen).

Sojasaus en tamari kunnen op dezelfde manier worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen, zoals sushi, sashimi, noedels en stoofschotels. Tamari is een goede keuze voor mensen die glutenvrij moeten eten. Het kan ook worden gebruikt door mensen die een sterkere, meer uitgesproken smaak willen.


Wat neem ik de volgende keer mee?

De volgende keer neem ik jullie weer mee naar de toko en zal ik weer andere producten in de spotlight zetten. Maar als ik elke keer m’n hele lijst op zal noemen, zijn we over een jaar of twintig nog niet klaar – aangezien ik echt wel naar de toko blijf gaan in de tussentijd.

Misschien kan jij mij nog wel verrassen met een product wat ik nog niet (goed) ken? Ik ben dol op nieuwe producten uitproberen, dus ik hoor het graag van je!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *